رییس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق ایران در گفت وگو با صدای اقتصاد – تحریک تقاضا و افزایش صادرات، رکود را از پا در می آورد

نشست مشترک سرمایه‌گذاری ایران و کره‌جنوبی با همکاری اتاق تهران
Wednesday, 7 October 2015
عملکرد وزارت صنعت و معدن در بخش معادن، بسیار ضعیف است
Wednesday, 7 October 2015

رییس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق ایران در گفت وگو با صدای اقتصاد – تحریک تقاضا و افزایش صادرات، رکود را از پا در می آورد

صدای اقتصاد

۵ مهر ۹۴

 

رکود به عنوان بزرگترین معضل اقتصاد ایران این روزها بر سر زبان اقتصاددانان افتاده است و هرکدام به دنبال چاره ای برای خروج از آن هستند.

 

به گزارش صدای اقتصاد تحلیلگران اقتصادی حتی در کوتاه ترین صحبت های خود با رسانه ای ها گذری هرچند کوتاه به موضوع رکود می زنند. برخی بر این باورند که با تحریک تقاضای داخلی و خارجی می توان با رکود وارد گود مبارزه شد و برخی دیگر معتقدند که تولیدات صادر محور می تواند گره گشای رفع رکود شود. فریال مستوفی از شرایط اقتصادی که در سال های گذشته رقم خورده است گلایه دارد و می گوید در تعجبم که با وجود ۸۰۰ میلیارد دلار درآمدهای کسب شده از فروش نفت هنوز هم خزانه دولت خالی است. عضو هیات نمایندگان درمورد راهکار خروج از رکود می گوید: تولیدکنندگان فعلی که سرپا مانده اند را دریابیم و آنان را تقویت کنیم تا بتوانیم تمرکز بهتری روی صادرات کشور که عامل جهش رشد اقتصادی است، داشته باشیم. در ادامه گفت وگو «صدای اقتصاد» با رییس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق ایران را می خوانید.

خانم مستوفی فکر می کنید برای خروج از رکود باید چه راهکاری را دنبال کرد؟

برای برطرف کردن رکود باید سعی کنیم که بنگاه های اقتصادی و تولیدکنندگانی که در حال حاضر مشغول انجام فعالیت هستند را تقویت کنیم. از دیدگاه من نیازی نیست که تولیدی جدیدی تاسیس کنیم و باید در جهت تقویت داشته هایمان گام برداریم. در چنین شرایطی تولیدکنندگان می توانند به افزایش تولید خود ادامه دهند و در مرحله بعد بتوانند این تولیدات را برای صادرات استفاده کنند. زیرا در چند وقت اخیر شاهد افت شدید صادرات نیز بوده ایم. زمانی که تولید به سمت صادرات محور شدن پیش رود به طور قطع می توان به خروج از رکود بیش از گذشته امیدوار بود.

اما برای این مطلب مجبور هستیم که به تولیدکنندگان فعلی خود کمک کنیم. زیرا تولیدکنندگان فعلی کشور در شرایط سختی مالی به سر می برند و با کمبود نقدینگی دست و پنجه نرم می کنند. از سوی دیگر به عدم تسهیلات دهی بانک ها انتقاد می شود که باید عنوان کرد که بانک ها هم پولی ندارند که تسهیلات خود را به تولیدکنندگان ارائه دهند. زمانی که پولی نیست به زور که نمی شود از آن منابع مالی گرفت.

این در حالی است که کشور ما به وجود منابع عظیمی که داریم واقعا باعث تاسف دارد که به این وضع اقتصادی دچار شده باشد. نه بانک هایمان پول دارند و نه تولید کنندگانمان نای ادامه راه. از سوی دیگر به علت فسادی که در سیستم اداری وجود داشته است متاسفانه ظرف سال های گذشته که حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی آن هم با نفت ۱۰۰ دلاری داشته ایم، خزانه خالی داریم.

راهکار نهایی را چه می دانید؟

به هر حال بر این باورم که با  تقویت تولیدکنندگان فعلی و تامین سرمایه در گردش آنها باید تقاضا را تحریک کنیم. البته معتقدم که نیازی نیست تقاضای داخلی را تحریک کنیم. زیرا باید بپذیریم که قدرت خرید مردم در چند سال گذشته افت شدیدی داشته است. در نتیجه باید تقاضای خارجی را تحریک کنیم و به سمت تولید صادرات محور حرکت کنیم.

البته تمام این مسائلی که مطرح شد به کنار. موضوع دیگری که وجود دارد این است که تولیدکنندگان ما باید کیفیت محصولات خود را افزایش دهند تا بتوانند برای محصولات خود خریدار بیابند و با رقبای خارجی خود وارد گود رقابت شوند. با این حل طی کردن این مراحلی که عنوان کردم نیازمند کمک دولت و حاکمیت است.

آیا ورود هیات های خارجی در چند وقت اخیر می تواند به خروج از رکود کمک کند؟

ورود هیات های خارجی نیز می تواند روی تمرکز بیشتر صادرات کشور کمک کند. البته بسیاری از فعالان اقتصادی می گویند که این هیات های تجاری برای سرمایه گذاری آمده اند که البته به هیچ عنوان من اعتقادی به این موضوع ندارم. زیرا بر این باروم که این هیات ها آمده اند که در وهله اول شناخت خوبی از بازارهای ایران به دست آورند و دوم اینکه زمانی که شناخت خوبی از بازار پید کنند می خواهند کالاهای خود را به فروش برسانند و البته کالا خریداری کنند. ورود این هیات ها می تواند کاملا در چارچوب روابط و تجارت دو جانبه باشد. اگر بتوانیم سطح کیفیت کالاها و قیمت های خود را منطقی کنیم می توانیم وارد بازارهای رقابتی شویم.

 

لینک مصاحبه