مرکز خدمات سرمایه‌گذاری و مشاوره اتاق تهران چه اهدافی را دنبال می‌کند؟ تدوین نقشه راه سرمایه‌گذاری خارجی از سوی اتاق تهران

میزگردی با حضور فریال مستوفی و قاسمعلی جباری – برای جذب سرمایه خارجی، باید گام‌به‌گام پیش رفت
Saturday, 24 June 2017
رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری خارجی اتاق بازرگانی ایران: بخش‌ خصوصی در برنامه‌ ششم توسعه از فاینانس‌ها بهره‌مند می‌شوند
Wednesday, 28 June 2017

مرکز خدمات سرمایه‌گذاری و مشاوره اتاق تهران چه اهدافی را دنبال می‌کند؟ تدوین نقشه راه سرمایه‌گذاری خارجی از سوی اتاق تهران

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران

۰۴ تیر ۹۶

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران هم‌زمان با توسعه روابط بین‌المللی و اقتصادی کشورمان با دیگر کشورها و البته توافق هسته‌ای و اجرایی شدن برجام؛ تلاش گسترده‌ای را آغاز کرد تا بتواند نماینده دیپلماسی اقتصادی برای کشورمان باشد و سرمایه‌گذاران خارجی را برای حضور و فعالیت در ایران تشویق و جذب کند؛ یکی از مهم‌ترین اقدامات اتاق در این زمینه راه‌اندازی مرکز خدمات سرمایه‌گذاری و مشاوره اتاق تهران بوده است. درباره این مرکز با فریال مستوفی رئیس این مرکز و عضو هیئت نمایندگان گفت وگو کردیم.

برای راه‌اندازی مرکز و سایت چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

مهم‌ترین اقدام ما تدوین نقشه راه سرمایه‌گذاری خارجی با کمک مؤسسات حقوقی و مشاوره‌ای معتبر بین‌المللی بوده است؛ مؤسساتی که مرکز سرمایه‌گذاری  هم‌اکنون با آن‌ها همکاری مشترک دارد.

همکاری مشترک با این مؤسسات بین‌المللی در چه زمینه‌هایی است؟

این مؤسسات  با مشارکت شرکت‌ها و مؤسسات ایرانی جهت تسهیل روند سرمایه‌گذاری خارجی در بخش خصوصی،تهیه برنامه راهبردی مدون و مشخص برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی که بتواند نقاط قوت و ضعف و فرصت‌ها و تهدیدها را به‌درستی  شناسایی کرده و راهکارهای مشخص قابل‌پیگیری برای جذب سرمایه‌گذار خارجی در کل اقتصاد ایران و به‌خصوص بازار سرمایه ایران ارائه کند، همکاری می‌کنند.

به تدوین نقشه از سوی مرکز اشاره کردید،به‌جز این مرکز چه‌کارهایی انجام داده است؟

جمع‌آوری اطلاعات طرح‌های Brownfield  Greenfield, که بسیاری از این اقدامات در مرکز سرمایه‌گذاری اتاق انجام‌شده ( با کمک سازمان سرمایه‌گذاری خارجی و کمک‌های فنی و اقتصادی و اتاق‌های شهرستان‌ها).

ایجاد سامانه جامع اطلاعاتی و فراهم آوردن امکان اتصال کلیه دستگاه‌های ذی‌ربط در امور سرمایه‌گذاری به این سامانه جهت استفاده از یک سیستم اطلاع‌رسانی واحد.

تهیه کتابچه راهنمای سرمایه‌گذاری در ایران جهت توزیع و در دسترس قرار دادن آن به سرمایه‌گذاران و سرمایه پذیران.

شرکت در سمینارها، گردهمایی‌ها و کنفرانس های مهم بین‌المللی درباره سرمایه‌گذاری و تجارت با ایران ازجمله هوراسیس، فاینانشال تایمز و …..

اهمیت تأسیس مرکز سرمایه‌گذاری چیست؟

بی‌تردید سرمایه‌گذاری در کشور یکی از عوامل توسعه اشتغال و کارآفرینی است و اهمیت آن بر همگان آشکار است و تأسیس مرکز سرمایه‌گذاری و خدمات مشاوره‌ای اتاق تهران اولین اقدام جدی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بخش خصوصی محسوب می‌شود.

ازآنجایی‌که اقتصاد کشور در طی سال‌های اخیر عمدتاً دولتی بوده است لذا یکی از دلایل ایجاد مرکز سرمایه‌گذاری در اتاق تهران، تأکید بر اهمیت و جایگاه ویژه بخش خصوصی در تسهیل و پیشبرد روند سرمایه‌گذاری در کشور بوده است. در این راستا مرکز تلاش کرده است تا مقدمات سرمایه‌گذاری را فراهم آورد ازجمله این مقدمات و درواقع مهم‌ترین و اولین اقدام مرکز در این خصوص آماده‌سازی بسترها و تسهیل سرمایه‌گذاری است که متأسفانه به دلیل سال‌های تحریم اقدامات مکفی در این رابطه انجام نپذیرفته است و مادامی‌که بسترها مهیا نباشد سرمایه‌گذاری به معنی واقعی اتفاق نخواهد افتاد لذا ضرورت ایجاد چنین مرکزی در اتاق تهران که پارلمان بخش خصوصی است  روشن است. رسالت مرکز جمع‌آوری اطلاعات صحیح و واقعی از پتانسیل‌های ایران در بخش‌های مختلف و همچنین ارائه کلیه اطلاعات موردنیاز سرمایه‌گذاران است.

یکی از مهم‌ترین نیازهای کنونی اقتصادی کشور جذب سرمایه‌گذاری است، به نظر شما این مرکز و سایت چقدر می‌توانند به نیاز کشور در این زمینه پاسخگو باشند؟

به دلیل اینکه سرمایه‌گذاران مدت‌هاست که از فضای اقتصادی-تجاری و تعامل با ایران دور بوده‌اند و در طی این سال‌ها اقدام زیادی برای معرفی ایران به کشورهای دیگر صورت نگرفته است لذا لازم است تا برای معرفی ایران  و اقداماتی که در راستای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در کشور انجام‌گرفته است؛ با کشورهای دیگر تعامل صورت گیرد و این کارها به اشتراک گذاشته شود تا سرمایه‌گذاران آشنایی بیشتری نسبت به فضای سرمایه‌گذاری در ایران پیدا کنند و راه‌اندازی سایت مرکز سرمایه‌گذاری در این خصوص قطعاً می‌تواند مؤثر واقع شود.

مرکز علاوه بر کارهایی که تاکنون انجام داده در آینده چه برنامه‌هایی دارد؟

  1. تدوین نقشه مشوق‌های سرمایه‌گذاری کشور متناسب با مزیت‌ها و پتانسیل‌های هر استان که باید شناسایی و احصاء شوند.( با کمک سازمان برنامه‌وبودجه)
  2. معرفی ایران و مرکز سرمایه‌گذاری اتاق از طرق مختلف ازجمله خبرگزاری‌ها، مصاحبه مطبوعاتی، سفارتخانه‌ها در کشورهای هدف، اتاق‌های مشترک ، درج خبر در روزنامه‌ها و مجلات و سایت‌های معتبر خارجی و …
  3. اولویت‌بندی صنایع و بخش‌های اقتصادی دارای پتانسیل جذب سرمایه‌گذاری خارجی و دسته‌بندی فرصت‌های هر بخش به تفکیک
  4. حل موضوع امکان استفاده از فاینانس برای پروژه‌های بخش خصوصی.هم‌اکنون مرکز سرمایه‌گذاری با همکاری موسسه مشاوره‌ای بین‌المللی Deloitte در حال مذاکره برای آماده‌سازی طرحی است که پاسخگوی نیاز بخش خصوصی در استفاده از فاینانس باشد.
  5. ما قصد داریم از طریق ارتباط مؤثر با سفارتخانه‌های کشورهایی که در ایران سفارتخانه دارند و همچنین اتاق‌های بازرگانی مشترک و برگزاری جلسات مشترک خاص سرمایه‌گذاران خارجی و سرمایه پذیران داخلی، مصاحبه مطبوعاتی و…. شروع به شناسایی سرمایه‌گذاران خارجی و سرمایه پذیران داخلی و ایجاد ارتباط بین آن‌ها کنیم
  6. همکاری با مؤسسات معتبر بین‌المللی ازجمله یونیدو، EY، Deloitte و … جهت برگزاری دوره‌های آموزشی مرتبط با حوزه سرمایه‌گذاری
  7. پیشنهاد ایجاد دادگاه‌های تخصصی برای اختلافات در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی ( با کمک قوه قضاییه)
  8. عملیاتی کردن طرح پنجره واحد از طریق تعامل سازنده با سازمان سرمایه‌گذاری و بخش خصوصی در راستای تسهیل روند جذب سرمایه‌گذاری خارجی
  9. برگزاری سمینارهای داخلی و خارجی با الگوبرداری از کنفرانس های به نام برگزارشده یا در حال برگزاری در سطح بین‌المللی در خارج از کشور و با همکاری انجمن‌ها و تشکل‌های بین‌المللی معتبر ازجمله UNIDOو UNDP، HORASIS و …

آیا سایت و مرکز سرمایه‌گذاری اتاق تهران تنها قرار است در زمینه راهنمایی سرمایه‌گذاران خارجی فعالیت کند یا درزمینه حل و پیگیری کار و مشکلاتی که آن‌ها ممکن است با آن‌ها روبه‌رو شوند هم اقدامی انجام خواهید داد؟

مرکز سرمایه‌گذاری به‌طورکلی دو رسالت مهم را دنبال می‌کند:

  1. ارائه خدمات مشاوره‌ای به سرمایه‌گذاران و سرمایه پذیران
  2. پیگیری موانع و مشکلات سرمایه‌گذاری در کشور و کمک به حل آن با همکاری سازمان‌های ذی‌ربط

آیا موارد مشابهی مانند این مرکز در نقاط دیگر دنیا از سوی اتاق‌های بازرگانی راه‌اندازی شده است؟

در کشورهای دیگر چنین نهادهایی کم‌وبیش وجود دارند که پنجره واحد هستند و  سرمایه‌گذاران می‌توانند برای انجام امور مرتبط با سرمایه‌گذاری به آن‌ها مراجعه کنند.

 

لینک مصاحبه