عدم تمایل خارجی‌ها برای سرمایه‌گذاری در ایران

فردای کرمان

۲۰ مهر ۱۴۰۱

تحریم‌های داخلی رغبت سرمایه‌گذاری را سلب کرده است | شاهد فرار سرمایه‌های داخلی هستیم | رشد اقتصادی ۸ درصدی بیشتر شبیه توهم است

سرمایه‌گذاران داخلی است، گفت: «امنیت در سرمایه‌گذاری و آزادی‌های اقتصادی در ایران رغبت سرمایه‌گذاری خارجی برای جذب سرمایه‌هایشان به ایران را از بین برده است.

فریال مستوفی افزود: «اقتصاد ایران علاوه بر تحریم‌ها خارجی با تحریم‌های فلج‌کنندۀ داخلی نیز دست‌وپنجه نرم می‌کند و به نظر می‌رسد تحریم‌های داخلی بیش از تحریم‌های خارجی رغبت سرمایه‌گذاری در ایران را سلب کرده است. اگر تحریم‌های داخلی نبود حداقل سرمایه‌گذاران داخلی میل به سرمایه‌گذاری داشتند در حال حاضر سرمایه‌گذاران داخلی به دلیل مقررات و مسائل پیچیده‌ایی که در محیط کسب و کار وجود دارد چندان به سرمایه‌گذاری در ایران رغبتی نشان نمی‌دهند.

وی خاطرنشان کرد: «ما در ایران شاهد فرار سرمایه‌های داخلی هستیم زود است که از امروز دلیل خروج سرمایه‌های خارجی از ایران را به اعتراض‌های اخیر منسوب کنیم.

مستوفی ادامه داد: «تعداد قابل توجهی از ایرانیان در ترکیه، دبی و … اقدام به خرید خانه کردند این مسئله بهترین گواه برای نشان دادن فرار سرمایه‌گذاری در ایران است.

به گزارش فردای کرمان به نقل از ایلنا، وی با بیان این‌که ایران کشوری است که می‌توانست بنا به امتیازات خدادادی و انسانی که دارد، به محیطی مناسب برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی تبدیل شود، با اشاره به عوامل بازدارنده در محیط کسب و کار ایران، اضافه کرد: «احترام نگذاشتن به قراردادها، مقررات خلق‌الساعه و یک شبه، فساد، تبعیض و عدم برخورد با مفسادان اقتصادی از جمله مهم‌ترین عوامل در ایجاد اقتصاد ناسالم در ایران هستند.

مستوفی نسبتی بین اعتراضات اخیر و عدم رغبت سرمایه‌گذاران خارجی برای ورود به ایران برقرار نکرد و افزود: «ایران نفت، گاز، نیروی کار جوان و تحصیل‌کردۀ مناسبی دارد همچنین دسترسی مناسبی به آب‌های آزاد دارد و این پتانسیل‌ها می‌توانست ایران را به عنوان هاب خاورمیانه در زمینۀ جذب سرمایه‌های خارجی تبدیل کند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا خبری مبنی بر خروج هیات تجاری از ایران بعد از اعتراض‌های اخیر داشتید؟ گفت: «خیر، من در این زمینه خبری نشنیدم و در این زمینه بی‌اطلاع هستم؛ اما گروه‌ها و هیات‌های تجاری از روسیه و بلاروس به ایران می‌آیند.

رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران در پاسخ به این پرسش که آیا آماری از عدد خروج سرمایه از ایران در دست است؟ گفت: «نمی‌توان رقم دقیقی از خروج سرمایه از ایران اعلام کرد آمارها در این زمینه متناقض است سخن از خروج ۳۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار از ایران به میان می‌آید و من نمی‌توانم روی هیچ‌کدام از این عددها صحه بگذارم چراکه بخش خصوصی نمی‌تواند متولی ارائۀ آمار در این زمینه باشد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، تورم موجود را به عنوان ام‌المرض‌ اقتصاد ایران معرفی کرد و افزود: «چرا ما نتوانستیم تورم موجود را مهار کنیم؟ شاید بتوان گفت بزرگ شدن دولت و کسری بودجه مهم‌ترین دلیل باشد؛ دولت‌ها در ایران همواره در حال بزرگ شدن هستند و بخش قابل توجهی از بودجه‌ها صرف پروژه‌های غیر عمرانی می‌شود.

وی ادامه داد: «ایران جزو بزرگترین کشورهای تولیدکنندۀ نفت و گاز در دنیاست همچنین ۶۸ نوع ماده معدنی در ایران وجود دارد این پتانسیل را بسیاری از کشورها ندارند به عنوان مثال مگر ترکیه انرژی دارد که توانسته زمینه‌ها برای هاب انرژی شدن در منطقه را برای خود فراهم کند؟ این کشور توانست با سرمایه درست اقتصادی به موقعیت فعلی دست پیدا کند.

مستوفی بیان کرد: «کشورهای عقب مانده‌تر ما مانند عراق و افغانستان توانستند تورم را روی کمتر از ۵ درصد کنند اما ما چرا نتوانستیم تورم را مهار کنیم؟ این در حالیست که همواره در برنامه‌های توسعه‌ای خود از رشد اقتصادی ۸ درصد سخن گفتیم اما به نظر می‌رسد این رشد به توهم بیشتر از عالم واقع نزدیک باشد.

 

لینک مصاحبه