مالیات دهی ناچیز اصناف نسبت به کارگران و کارمندان / مالیات ۵۰ درصد مشاغل و اصناف صفر است

سرمایه گذاری خارجی الگویی برای توسعه است
Saturday, 11 May 2024
اقتصاد ایران دچار روزمره گی شده است
Saturday, 18 May 2024

مالیات دهی ناچیز اصناف نسبت به کارگران و کارمندان / مالیات ۵۰ درصد مشاغل و اصناف صفر است

قدس آنلاین
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران: موضوع مهم در مورد مالیات دهی مشاغل این است که آن ها با حداقل تاخیر یک سال مالیات می پردارند. به این ترتیب، با توجه به تورم مالیاتی که مشاغل پرداخت می کنند، نسبت به کل درآمد آنها ناچیز است.
مالیات جزو درآمدهای پایدار دولت ها محسوب می شود. در کشورهای پیشرفته حساسیت بالایی بر روی این موضوع وجود دارد که همگان متناسب با درآمدشان مالیات بپردازند. تا جائیکه سازمان امور مالیاتی این کشورها اطلاعات بسیار دقیقی در اختیار دارد و بر اساس این اطلاعات اقدام به مالیات گیری می کند.
کشور ما ایران به عنوان یک کشور دارنده منابع عظیم نفت و گاز اهمیت چندانی به درآمدهای مالیاتی نمی داده است. حالا که قصد داریم از وابستگی خود به درآمدهای نفتی برای امور جاری کشور بکاهیم، موضوع مالیات ستانی حقه از همگان در دستور کار قرار گرفته است.
به منظور مالیات ستانی عادلانه از همگان دولت سیزدهم اقداماتی را در دستور کار قرار داده است. در ادامه نظرات فریال مستوفی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران را در خصوص لزوم دریافت مالیات حقه از همگان می خوانید.
مستوفی در خصوص این موضوع که اصناف و مشاغل سهم ۲۰ الی ۳۰ درصدی در تولید ناخالص داخلی کشور دارند، اما فقط ۶ درصد از درآمدهای مالیاتی دولت را تشکیل می دهند، تصریح کرد: سال هاست که مشاغل و اصناف کشور نسبت به سهمی که در اقتصاد کشور دارند، مالیات بسیار کمتری می پردازند.
البته برخی از اصناف که در حوزه تولید کار می کنند مالیاتشان قابل برآورد است ولی به طور کلی منظورمان از مشاغل فعالان اقتصادی غیر شرکتی مثل وکلا، پزشکان، تجار و اصناف هستند که مالیات حقه پرداخت نمی کنند.
وی ادامه داد: از آنجائیکه مالیات این مشاغل قابل برآورد نیست با کم اظهاری مالیات کمتری پرداخت می کنند. بنابراین، امکان فرار مالیاتی برایشان مهیاست. از سوی دیگر، زمینه چانه زنی نیز به منظور پرداخت مالیات کمتر برای مشاغل و اصناف وجود دارد.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی صنایع، معادن و تجارت ایران خاطرنشان کرد: موضوع مهم در مورد مالیات دهی مشاغل این است که آن ها با حداقل تاخیر یک سال و نیمی مالیات می پردارند. به این ترتیب، با توجه به تورم، مالیاتی که مشاغل پرداخت می کنند، نسبت به کل درآمد آنها ناچیز است.
مستوفی گفت: در حالی مشاغل و اصناف با وقفه حدود یک سال و نیمی اقدام به پرداخت مالیات شان می کنند و نسبت به درآمدشان مالیات کمتری پرداخت می کنند که مالیات حقوق بگیران بدون هیچ وقفه ای و بدون امکان فرار هر ماه از حقوق شان کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت می شود.
وی ادامه داد: بر اساس اطلاعات سازمان امور مالیاتی، سهم مالیات دریافتی مشاغل و اصناف کشور نسبت به کارمندان بسیار کمتر است. همان گونه که آمارها نشان می دهد، بیش از ۵۰ درصد مشاغل و اصناف مالیاتشان صفر و مالیات حدود ۸۸ از آن ها زیر ۲۰ میلیون تومان است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی صنایع، معادن و تجارت ایران خاطرنشان کرد: شواهد نشان می دهد که سالانه میلیاردها تومان فرار مالیاتی در کشور رخ می دهد. گزارش های رسمی سازمان امور مالیاتی حاکی از این است که کارمندان و کارگران بیشترین مالیات را نسبت به سایر مشاغل می پردازند. از آنجائیکه اطلاعات آنان به راحتی در دسترس سازمان امور مالیاتی قرار دارد، قبل از پرداخت حقوق مالیات از حقوقشان کسر می شود.
مستوفی گفت: مالیات کارگران و کارمندان به راحتی قابل وصول است. در حالی که برخی مشاغل خاص که اطلاعات درآمدی شان مشخص و شفاف نیست، کمترین مالیات را پرداخت می کنند و بیشترین فرار مالیاتی را دارند.
وی ادامه داد: طبق آمار سازمان امور مالیاتی علاوه بر کارگران و کارمندان اشخاص حقوقی نیز بیشترین مالیات را پرداخت می کنند. در حالی که در کشورهای پیشرفته کمترین نرخ در مالیات های مستقیم، مالیات بر سود شرکت هاست، در کشور ما بیشترین مالیات در بین مالیات های مستقیم را مالیات بر اشخاص حقوقی یا شرکت ها تشکیل می دهد. اخذ مالیات از اشخاص حقوقی مانعی برای گسترش تولید و توسعه آنها شده است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی صنایع، معادن و تجارت ایران خاطرنشان کرد: به طور کلی نوعی تبعیض در سیستم مالیات ستانی کشور وجود دارد که باید رفع شود. از یک طرف اصناف و مشاغل را داریم که مالیات شان را با تأخیر و کمتر از میزانی که باید بپردازند، می دهند. از طرف دیگر، کارمندان و کارگران را داریم که مالیات شان بدون وقفه و امکان چانه زنی و فرار مالیاتی هر ماه از حقوق شان کسر می شود. بخش حقوقی نیز مالیات دهی بالایی دارد.

لینک مصاحبه